کینوا گیاهی ست بومی کشورهای آمریکای جنوبی مانند بولیوی، شیلی و پرو است و به دلیل مواد مغذی زیادی که دارد اهمیت بسیاری در میان مردم بخصوص گیاهخواران یا وگان ها پیدا کرده است.

کینوا گیاهی با دانه‌های خوراکی است که در کشورهای غربی به عنوان جایگزین سالم‌تر غلاتی از جمله گندم استفاده میشود و محبوبیت زیادی پیدا کرده است . در سال‌های اخیر استفاده از کینوا در ایران هم رایج شده است. آگاهی از خواص کینوا و مصرف خوراکی این گیاه قدمت بسیار زیادی دارد. این گیاه اکنون برای مصارف تجاری در مناطقی مانند آمریکای جنوبی به میزان زیاد کشت می‌شود. کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa که به خاویار گیاهی هم شهرت پیدا کرده شبیه به غلات است، ولی در واقع به خانواده «تاج‌ خروسیان» تعلق دارد. قسمت مورد مصرف این گیاه شکل دانه‌ای دارد و پخت آن هم مانند غلات است. کینوا به دلایل زیادی از نظر تغذیه‌ای، ارزش بسیار بالایی دارد و معمولا غذایی تلقی می‌شود که تقریبا می‌تواند بیشتر مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کند.

پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامین‌های گروه ب، ویتامین ای و آنتی اکسیدان‌ها از جمله موادی هستند که به وفور در دانه‌های این گیاه وجود دارند. کینوا یکی از معدود گیاهان خوراکی است که همه ۹ آمینو اسید ضروری بدن را دارد.

 کینوا دارای خواص ضدالتهابی بوده و مصرف آن به رشد باکتری‌های مفید در روده‌ی بزرگ کمک می‌کند. کینوا را پروتئین کامل می‌دانند چون مقادیر زیادی اسید آمینه‌ی ضروری دارد. این گیاه پنج هزار ساله به دلیل هضم راحت‌تر و کالری کمتر در دهه‌های اخیر جایگزین گندم و برنج شده است. در دوران قدیم کینوا را مادر همه غلات می‌دانستند و معتقد بودند که دانه‌ای مقدس است.

بیشتر دانه‌ها و غلات، اسید لیسین (نوعی اسید آمنیه) کمی دارند اما کینوا اینطور نیست. ترکیب جالبی از پروتئین و فیبر که در کینوا وجود دارد می‌تواند منجر به احساس سیری برای مدت طولانی‌تری شود.

جالب است بدانید به علت خواص بی نظیر این دانه، سازمان کشاورزی ملل متحد سال ۲۰۱۳ را به نام سال کینوا نامید.

سه نوع اصلی کینوا وجود دارد:

کینوای سفید؛

کینوای قرمز؛

کینوای سیاه.

کینوا سفید، قرمز و سیاه چه تفاوتی با هم دارند

کینوا سفید که کمی به زرد متمایل است را به نام کینوا طلایی هم می‌شناسند. این دانه‌ها ظریف‌تر و سبک‌تر از بقیه رنگ‌ها هستند و بعد از پخت نرم‌تر می‌شوند.

کینوا قرمز بعد از پخت به رنگ قهوه‌ای دیده می‌شود و کمی شیرین‌تر است. این دانه‌های قرمز که بعد از پخت بافت خود را بیشتر حفظ می‌کند، برای تهیه سالاد مناسب‌تر هستند.

کینوا سیاه هم از دانه‌های سفید شیرین‌تر است و بعد از پخت هم به همین رنگ دیده می‌شود.

کینوا را از کجا بخریم

کینوا در ایران در فروشگاه‌های بزرگ، سوپر مارکت و فروشگاه‌های اینترنتی فروش مواد غذایی وجود دارد. می‌توانید انواع کینوا ارگانیک را در بسته‌هایی با اندازه‌های مختلف تهیه کنید.

مهم‌ترین خواص کینوا

این گیاه گلوتن ندارد و به همین دلیل به افرادی که به دنبال غذاهای بدون گلوتن هستند، پیشنهاد می‌شود. گلوتن نام پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود و برخی از افراد به آن حساسیت دارند.

پروتئین بالا و کالری کم باعث شده است این گیاه در بین ورزشکاران ارزش زیادی پیدا کند. این گیاه به دلیل فیبر بالا باعث سیری طولانی مدت می‌شود. یکی از مهم‌ترین خواص دانه کینوا این است که می‌تواند انرژی مورد نیاز بدن را هم تأمین کند.

شاخص گلوکز بالا یکی از عواملی است که گرسنگی را بیشتر می‌کند و منجر به چاقی می‌شود. مصرف مواد غذایی با شاخص گلوکز بالا ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را نیز افزایش می‌دهد. شاخص گلوکز کینوا ۵۳ است که از اعداد کم این بازه محسوب می‌شود. البته فراموش نکنید که این ماده خوراکی برای رژیم غذایی با کربوهیدرات کم توصیه نمی‌شود.

کینوا به خاطر نقش آن در مدیریت دیابت و پرفشاری خون نیز مود مطالعه قرار گرفته است. بر اساس مطالعه‌ای که در مجله غذاهای دارویی به چاپ رسیده است، دانشمندان برزیلی ۱۰ غلات سنتی را مورد مطالعه قرار دادند تا تاثیر آن‌ها بر روی مدیریت دیابت و پرفشاری خون مشخص گردد.آن‌ها دریافتند که کینوا سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی به نام کورستین است و پتانسیل بیشتری برای مدیریت دیابت و پرفشاری خون دارد.

کینوا به عنوان پروتئین گیاهی علاوه بر کمک به رشد ارگانیسم بدن، گرما و انرژی بدن را حفظ می‌کند و یک رژیم غذایی کامل و متعادل برای همه به خصوص برای گیاه‌خواران است و همچنین به علت دارا بودن فیتواستروژن از ایجاد سرطان سینه، بیماری‌های قلبی و پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.

طرز پخت کینوا

دانه‌های کینوا تا حدودی مانند برنج پخته می‌شوند. کافی است یک پیمانه از آن‌ها را با دو برابر آب درون قابلمه بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه روی شعله ملایم قرار دهید تا آب آن تمام شود.

می‌توانید از روغن زیتون، آب لیمو یا نارنج و ادویه هم برای طعم بهتر استفاده کنید. همچنین می‌توانید برای بهتر شدن طعم کینوا به جای آب ساده، از آب مرغ یا گوشت استفاده کنید.

برای آن که دانه کینوا بافت خود را از دست ندهد و له نشود، می‌توان حجم معین آب را در چند مرحله به قابلمه اضافه کرد. علاوه بر این می‌توانید از این گیاه در تهیه سالاد، کتلت، برگر، سوپ کینوا و دیگر غذاها هم استفاده کنید.

 

دیگر خواص کینوا

یک پیمانه کینوا ۲۲ کالری، ۳۹ گرم کربوهیدرات، ۴ گرم اسید چرب و مقدار کمی هم اسید چرب امگا ۳ دارد. به طور دقیق‌تر یک پیمانه کینوا حاوی مواد مغذی زیر است.

  • پروتئین: ۸ گرم
  • فیبر: ۵ گرم
  • منگنز: ۵۸ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • منیزیم: ۳۰ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • فسفر: ۲۸ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • اسید فولیک: ۱۹ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • مس: ۱۸ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • آهن: ۱۵ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • روی: ۱۳ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • پتاسیم: ۹ درصد از دوز مصرفی روزانه
  • بیش از ۱۰ درصد از دوز مصرفی روزانه ویتامین ب ۱، ب ۲ و ب ۶
  • مقداری کمی کلسیم، نیاسین یا ویتامین ب ۳ و ویتامین ای

در ادامه شما را با دیگر خواص کینوا آشنا می‌کنیم.

کینوا منبد عالی پروتئین گیاهی

پروتئین از آمینو اسید ساخته شده است. ۹ نوع آمینو اسید به عنوان آمینو اسیدهای ضروری بدن شناخته می‌شوند که بدن قادر به تولید آنها نیست و باید از طریق رژیم غذایی دریافت شوند. اگر یک ماده غذایی حاوی هر ۹ آمینو اسید ضروری باشد، به عنوان یک منبع غنی و کامل از پروتئین شناخته می‌شود.

کینوا یکی از معدود گیاهانی است که همه آمینو اسیدهای ضروری بدن را دارد و به همین دلیل یک منبع مفید و غنی از پروتئین به شمار می‌رود. مصرف این گیاه برای گیاه‌خواران هم مفید است و پروتئین بالای آن می‌تواند جایگزین گوشت حیوانی باشد.

خواص آنتی اکسیدانی

کینوا حاوی آنتی اکسیدان‌های گیاهی به نام فلاونوئید است که مزایای بسیاری بر سلامتی انسان دارند. کامپفرول و کوئرستین دو نوع از این فلاونوئیدها با خواص ضد التهابی، ضد ویروسی، ضد سرطانی و ضد افسردگی هستند که در این گیاه وجود دارند. این مولکول‌ها با رادیکال‌های آزاد مضر در بدن مقابله می‌کنند و می‌توانند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.

منبع غنی از فیبر

کینوا بیشتر از دانه‌های غلات فیبر دارد. زمانی که فیبر زیادی از طریق مواد خوراکی وارد دستگاه گوارش می‌شود، به راحتی در جریان حرکتی این سیستم قرار می‌گیرد و در حین عبور مواد سمی را با خود از بدن دفع می‌کند.

فیبر همچنین به اسیدهای کبد متصل می‌شود و می‌تواند باعث کاهش کلسترول بد خون شود. از آنجایی که این گیاه کلسترول ندارد، فیبر موجود در آن کبد را وادار می‌کند تا از کلسترول ذخیره شده در بدن استفاده کند.

فیبر غیر محلول در کینوا می‌تواند آب را جذب کند، حجیم شود و عملکرد و حرکت روده‌ها را ساده‌تر کند. کینوا به این طریق مشکل یبوست را بر طرف می‌کند. همچنین فیبر بالای این گیاه از سرطان روده جلوگیری می‌کند.

تاثیر کینوا در لاغری و تناسب اندام بدن

از آنجا که فیبر بالا بر کاهش وزن و لاغری اثر می‌گذارد، پس کینوا هم می‌تواند در لاغری به شما کمک کند. فیبر با القای احساس سیری، باعث می‌شود مواد حاوی کالری بالا را به میزان کمتری مصرف کنید. پس تأثیر کینوا برای لاغری را هم به عنوان یکی از فوائد این گیاه در نظر داشته باشید. مقاله ما را در رابطه با رژیم های لاغری گیاهی بخوانید.

کینوا و حل مشکلات گوارشی

برای کبدهای آسیب‌دیده و شکم‌های نفخ کرده کینوا انتخاب فوق‌العاده‌ای است. این دانه‌ها در کشورهای آمریکای جنوبی به دانه‌ی طلایی و خاویار گیاهی معروف‌اند. کینوا حاوی فیبرهای غیر محلول در آب می‌باشد که آب را به خود جذب می‌کند. در نتیجه حجیم شده و باعث تحریک عملکرد روده‌ها می‌شود. باید بدانید که حدود یک لیوان از این دانه‌ها حاوی فیبری معادل یک برش نان کامل (سبوس‌دار) می‌باشد. اگر از مشکلات گوارشی رنج می‌برید بدانید که کینوا همان دانه‌ی مورد نیاز شماست.

کینوا حاوی بسیاری از ریز مغذی‌هاست

کینوا غنی از منیزیم است و به همین دلیل التهاب رگ‌های خونی را کاهش می‌دهد و برای عملکرد آنزیم‌های بدن ضروری است.

منگنز زیاد موجود در این گیاه، سلول‌های بدن و گلبول‌های قرمز را در مقابل رادیکال‌های آزاد مصون می‌کند. این ماده هم برای عملکرد صحیح بسیاری از آنزیم‌ها ضروری است.

ریبوفلاوین یا ویتامین ب ۲ در این دانه، سطح انرژی بدن را بالا می‌برد و برای عملکرد مناسب آنزیم‌های بدن نیز ضروری است. بعضی گفته‌ها حاکی از آن است که ریبوفلاوین موجب کاهش سردرد و میگرن می‌شود.

خواص کینوا برای قلب

پایین آمدن سطح کلسترول خون به معنای داشتن یک قلب سالم است اما کینوا مزایای دیگری نیز برای قلب دارد. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که کینوا دارای بسیاری از فلاونوئیدهاست که می‌تواند در مقابل بیماری‌های قلبی محافظت کننده باشد. علاوه بر این ، کینوا می‌تواند اسیدهای چرب تک غیر اشباعی را برای بدن فراهم کند. این اسیدهای چرب شامل اسید چرب امگا ۲ و آلفا لینولنیک اسید است. مقاله ما را در رابطه با تاثیر رژیم های گیاه خواری بر سلامت قلب و عروق بخوانید.

کینوا و خواص ضد پیری

کینوا حاوی مواد معدنی فوق‌العاده‌ای با خواص آنتی‌اکسیدانی است مانند منگنز و مس و غیره. علاوه بر این باید بدانید که این دانه‌ها باعث فعال کردن آنزیمی می‌شوند که به بدن کمک می‌کند تا با رادیکال‌های آزاد مقابله کند. رادیکال‌های آزاد به دلیل عواملی مانند استرس، آلودگی، غذاهای نامناسب و غیره وارد بدن شده و باعث پیری سلول‌ها می‌شوند. با مصرف کینوا شما صاحب صلاحی مطمئن در برابر پیری خواهید شد.

تسکین دردهای میگرنی با کینوا

اگر شما هم از میگرن رنج می‌برید باید هر چه زودتر کینوا را وارد برنامه‌ی غذایی‌تان بکنید. به خاطر اینکه سرشار از منیزیم است و به آرامش رگ‌های خونی کمک می‌کند. این دانه‌ها همچنین حاوی ریبوفلاوین هستند. نتایج یک پژوهش آمریکایی نشان می‌دهد که این ویتامین برای مقابله با میگرن موثر است. بعد از مصرف روزانه ۴۰۰ میلی‌گرم ریبوفلاوین، مدت زمان دردهای میگرنی کاهش پیدا کرده است.

مزایای کینوا برای نوزادان و کودکان

مقادیر بالای ویتامین ها و مواد معدنی در کینوا به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند.

کربوهیدرات موجود کینوا به افزایش انرژی در نوزادان و کودکان کمک کرده و برای درمان خستگی و بی حالی آن ها مفید است.

بهترین غذاهای سالم برای کودکان

مزایای کینوا برای جنین و زنان باردار

مقادیر بالای فولات موجود در کینوا به بهبود رشد جنین کمک کرده و خطر ابتلا به نقایص لوله عصبی در جنین و زایمان زودرس را کاهش می دهد.

فیبر موجود در کینوا به بهبود هضم غذا کمک کرده و با بهبود حرکات روده خطر ابتلا به یبوست دوران بارداری را کاهش می دهد.

منیزیم موجود در کینوا برای کاهش فشار خون بالا در زنان باردار مفید است.

آهن موجود در کینوا با افزایش تولید گلبول های قرمز به درمان کم خونی در دوران بارداری کمک می کند.

بارداری، زایمان و رشد نوزاد با تغذیه وگان

مزایای مصرف کینوا برای دوران شیردهی

کینوا به دلیل مقادیر بالای ویتامین ها و مواد مغذی که دارد باعث افزایش تولید شیر در دوران شیردهی می شود.

مزایای کینوا برای بدن سازان

کربوهیدرات موجود در کینوا به عنوان یکی از بهترین منابع تولید انرژی برای ورزشکاران و بدنسازان شناخته می شود.

کینوا حاوی مقادیر بالای پروتئین و آمینو اسید های ضروری است که به بهبود عضله سازی در تمرینات بدنسازی کمک می کند.

مزایای کینوا برای بهبود عملکرد غده تیروئید

متخصصان تغذیه معتقدند که دانه های کامل مانند کینوا از بهترین مواد غذایی برای بهبود فعالیت غده ی تیروئید و درمان کم کاری تیروئید هستند.

مزایای کینوا برای بهبود عملکرد سیستم فشار خون

کینوا حاوی مقادیر قابل توجه منیزیم است که با کاهش استرس عروق خونی به درمان فشار خون بالا کمک می کند.

مزایای کینوا برای کاهش کلسترول خون

مقادیر بالای فیبر موجود در کینوا به کاهش چربی و کلسترول خون بالا کمک می کند.

مزایای کینوا برای بهبود بواسیر یا هموروئید

فیبر موجود در کینوا به بهبود حرکات روده و افزایش حجم مدفوع باعث پیشگیری و درمان بواسیر یا هموروئید می شود.

مزایای کینوا برای درمان کم خونی

آهن موجود در کینوا با افزایش تولید گلبول های قرمز به درمان کم خونی یا آنمی و کاهش علائم آن کمک می کند.

کینوا یک ضد التهاب طبیعی است

مقادیر بالای ویتامین های B موجود در کینوا دارای خواص ضد التهابی طبیعی هستند و به پیشگیری و درمان بیماری های التهابی مانند میگرن، حساسیت و آلرژی چشم، خارش پوست، آرتروز و روماتیسم کمک می کنند.

تامین ویتامین ب 12 در رژیم غذایی گیاه خواری و وگان

مزایای کینوا برای بهبود پوکی استخوان

مقادیر بالای منیزیم، منگنز و فسفر موجود در کینوا به تقویت استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.

تاثیر کینوا در درمان و پیشگیری از سرطان

مقادیر قایل توجه فلاونوئید های کوئرستین و کائمفرول موجود در کینوا، خطر ابتلا به سرطان و تومور به ویژه سرطان ریه و لوسمی را کاهش می دهد. مقادیر بالای فیبر موجود در کینوا به درمان یبوست و سندروم روده تحریک پذیر کمک کرده و احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.

مزایای کینوا برای بهبود سنگ کلیه

کینوا با ایجاد تعادل در میزان پتاسیم خون به پیشگیری و درمان بیماری سنگ کلیه کمک می کند.

اینکه کینوا یک منبع کربوهیدرات است، باعث چاق کننده بودن آن نمی‌شود؟

در سالهای اخیر، غذاهای کربوهیدرات‌ دار را چاق کننده معرفی کرده‌اند. یک دلیل عمده‌ی چنین استنباطی این است که غذاهای پرکربوهیدراتی چون نان سفید، برنج، غلات شیرین و پرقند می‌توانند باعث ترشح زیاد گلوکز در جریان خون شوند.

پس کینوا، غذای چاق کننده نیست بلکه عکس این موضوع صحت دارد و خوردن کینوآ در مقابل افزایش وزن قرار دارد. بنابراین کینوآ برای کاهش وزن شما مفید است.

رژیم های گیاه خواری و کاهش وزن

تحقیقات زیادی انجام شده‌اند که نشان می‌دهند فیبر محلول در کاهش قند خون و کاهش کلسترول مؤثر است و با ایجاد احساس سیری، منجر به کاهش وزن می‌شود.

طبق تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، تقریبا یک‌ سوم مردم آمریکا تلاش می‌کنند مصرف گلوتن خود را کم یا به‌طورکلی آن را از رژیم غذایی‌ شان حذف کنند. رژیم بدون گلوتن می‌تواند سالم باشد، به شرط اینکه غذاهای مصرفی، به‌صورت طبیعی بدون گلوتن باشند. اگر از غذای بدون گلوتن و تصفیه‌شده با نشاسته استفاده کنیم، دچار مشکل می‌شویم. این‌ غذاها بهتر از غذاهای حاوی گلوتن نیستند، چون غذای مضر بدون گلوتن هنوز هم مضر است.

بسیاری از محققان، کینوا را ماده‌ی مناسبی در رژیم‌های بدون گلوتن می‌دانند، مخصوصا برای افرادی که نمی‌خواهند از موادی مانند نان و پاستا دست بردارند. تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از کینوا به‌جای غذاهای بدون گلوتن معمولی مانند سیب‌زمینی یا آرد ذرت و برنج تصفیه‌شده می‌تواند تا حد زیادی مقدار مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در رژیم غذایی را افزایش بدهد.

 

کینوا شاخص گلیسمی پایینی دارد

شاخص گلیسمی سرعت افزایش سطح قندخون را اندازه می‌گیرد. می‌دانیم غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند، احساس گرسنگی را افزایش می‌دهند و باعث چاقی می‌شوند. این غذاها خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهند.

شاخص گلیسمی گیاه کینوا ۵۳ است که کم محسوب می‌شود. اما باید بدانیم که این گیاه کربوهیدرات بالایی دارد و برای استفاده در رژیم‌های کم کربوهیدرات مناسب نیست.

رژیم‌های امروزی باعث شده‌اند بسیاری از مردم به کمبود ویتامین و مواد معدنی دچار شوند. این مسئله مخصوصا برای برخی مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، روی و آهن (برای زنان) صدق می‌کند. جالب است بدانید کینوا مقادیر زیادی از همه‌ی مواد معدنی، خصوصا منیزیم را داراست. یک پیمانه کینوا تقریبا ۳۰ درصد از میزان نیاز روزانه‌ی افراد را در خود دارد.

مشکل اینجاست که کینوا حاوی ماده‌ای به نام اسید فیتیک است. این ماده می‌تواند با مواد معدنی ترکیب شود و میزان جذب آنها را پایین بیاورد. اما اگر کینوا را قبل از پختن خیس کنید یا سبز کنید تا جوانه بزند، می‌توانید میزان فیتیک اسید آن را کاهش بدهید و کاری کنید که این مواد معدنی راحت‌تر جذب بدن شوند.

کینوا همچنین سرشار از اگزالات است که جذب کلسیم را کاهش می‌دهد و می‌تواند باعث تشکیل سنگ‌ کلیه در افراد مستعد شود.

کینوا برای تنظیم سوخت‌ و‌ ساز بدن مفید است

با توجه به مقدار زیاد مواد مغذی مفیدی که کینوا دارد، طبیعی است که این ماده‌ی غذایی باعث تنظیم سوخت‌و‌ساز بدن هم بشود. این مورد باید دقیق‌تر مورد مطالعه قرار بگیرد، ولی تحقیقاتی وجود دارند که تأثیرات کینوا روی سوخت‌و‌ساز را بررسی می‌کنند.

در یکی از این تحقیقات که بر روی انسان‌ها انجام شد، از کینوا به‌جای نان‌ها و پاستای معمولی بدون گلوتن استفاده شد. در این تحقیق، قندخون، انسولین و تری‌گلیسیرید تا حد زیادی کاهش پیدا کردند. در تحقیق دیگری که روی مو‌ش‌ها انجام شد، مشخص شد که اضافه کردن کینوا به رژیمی که فروکتوز بالایی دارد، باعث می‌شود تأثیرات منفی فروکتوز کاملا از بین بروند.

کینوا آنتی‌اکسیدان‌های زیادی دارد

آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برند. محققان اعتقاد دارند این مواد پیری را به تعویق می‌اندازند و با خیلی از بیماری‌ها مبارزه می‌کنند.

تحقیقی درمورد آنتی‌اکسیدان‌های موجود در سه نوع غله، سه نوع شبه‌غله و دو نوع سبزیجات انجام و مشخص شد میزان آنتی‌اکسیدان موجود در کینوا، از همه‌ی آنها بیشتر است. دانه‌ها وقتی جوانه می‌زنند، آنتی‌اکسیدان‌شان بیشتر هم می‌شود.

غذاهای خوشمزه با کینوا

برای پخت کینوا ۱ پیمانه از آن را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در ۲ پیمانه آب خیس کنید تا لایه‌ی تلخ آن از بین برود. بعد آب آن را بریزید و آب‌کشی کنید. دانه‌ها را در قابلمه بریزید و یک‌ونیم پیمانه آب و نصف قاشق چای‌خوری نمک به آن اضافه کنید. شعله را زیاد کنید تا محتویات قابلمه به جوش بیاید، بعد درِ آن را بگذارید. شعله را کم کنید و اجازه بدهید ۱۵ دقیقه بجوشد. بعد شعله را خاموش کنید و اجازه بدهید ۵ دقیقه همان‌طور بماند. می‌توانید کینوا را با کمی روغن یا کره، نمک، فلفل و ادویه‌های دیگر طعم‌دار و به‌عنوان غذا میل کنید.

همچنین کینوا را برای صبحانه با میوه‌های خشک، دارچین، شیر، شیره انگور یا عسل بخورید. کینوا به‌همراه فلفل قرمز، سبزیجات سرخ‌شده، لوبیا و کاری عالی می‌شود. کینوا را می‌توان به‌جای برنج استفاده کرد. به‌عنوان غذای اصلی، می‌توانید از آن برای درست کردن همبرگر بدون گوشت، خورشت و سالاد استفاده کنید. کینوا را می‌توانید در شیرینی‌پزی هم استفاده کنید و با آن نان‌ها و شیرینی‌های خوشمزه‌ای درست کنید.